Csontritkulásgátlók. Akiket a csontritkulás fokozottan fenyeget - Gerinces:blog, a hátoldal

A csontritkulás legújabb gyógyszeres kezelési lehetőségei - HáziPatika

Előrehaladott csontritkulásgátlók a csont törékenyebbé válhat és ez kis erőbehatásra, vagy akár spontán is törést idézhet elő. A betegség a modern kor civilizációs betegségeinek egyike, mivel genetikai öröklődése mellett fontos kiváltó tényezője lehet a nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány és az hosszabb távú ülőmunka végzése. A csontszövet a szervezet egyik legkeményebb szövete, amely szerves és szervetlen alkotóelemekből épül fel.

A csontot alkotó sejtek elkristályosodtak, amely a csontszövet keménységét adja. A szerves részt a kollagén rostok határozzák meg, a szervetlent pedig a kalcium-hidroxiapatit kristályok.

Csontritkulásgátlók csontok szerkezete nem állandó, folyamatos átépülés jellemzi. A csontképződés soktényezős, összetett folyamat: a csontszövet felszínén a felépítő sejtek osteoblastok és osteocyták találhatóak, amelyeknek a csont növekedésében és átépülésében van szerepük.

glükózamin gyógyszer-értékelések az ujjízületi kezelés hatékony kezelése

csontritkulásgátlók Ezzel szemben a csontfaló sejtek osteclastok a csontfelszívódásban, lebontásban fejtik ki hatásukat. Fiatal korban a csontfelépítő folyamatok vannak túlsúlyban, mely felnőtt korra egyensúlyba kerül a lebontó folyamatokkal. A maximális, ún. A probléma akkor kezdődik, amikor a lebontó folyamatok túlsúlyba kerülnek a felépítő folyamatokkal szemben. Röviden összefoglalva: az osteoporosis a csontlebontó folyamatok kóros túlsúlya a felépítő folyamatokhoz viszonyítva.

Hormonok, kérdőjelekkel

A csontritkulásnak számos egyéb kiváltó tényezője lehet. Kialakulhat valamilyen betegség pl. Ebben az esetben is szakorvosnak kell felmérni a terápiás lehetőségeket, illetve a lehetséges gyógyszerek kombinálását. A csontritkulás egyik jellemző tünete a testmagasság folyamatos csökkenése, mellyel együtt a hát fokozott görbületének megjelenése jellemző.

A csonttörések kockázata megnő: a csigolyatestek mellett a medenceöv combnyaktörés, farcsonttörésilletve a végtagok csukló és felkar környéke csontritkulásgátlók a legnagyobb veszélynek kitéve.

Lehetséges csigolyatörés jele, ha a bordaívek vagy a csípőlapátok közötti távolság csökken, a hasba sugárzó panasz jelenik meg, vagy a hasfal megereszkedik.

fájdalom az alsó hát térdízületeiben hogyan lehet enyhíteni a vállízület súlyos fájdalmát

A törés bekövetkezhet súly emelésekor, egy rossz mozdulat után, de bekövetkezhet akár spontán is. A törés különböző mértékű fájdalommal társul: van olyan beteg, akinél csak hónapok múlva derül ki a törés ténye. Az egyik legismertebb csontritkulással összeköthető következmény a combnyaktörés.

a térd deformáló artrózisa 3 fok a legjobb injekciók az artrózis kezelésére

Ezeknek a betegnek az életminősége jelentősen lecsökkenhet, mivel önellátásra nem, vagy csak korlátozottan képesek. Több tanulmány is rámutatott, hogy csontritkulásgátlók törés következményeként ezeknél a betegeknél nagyobb mortalitás halálozási aránya. Emellett pedig a törést követően több szövődmény érrendszeri elégtelenség, trombózis, tüdőembólia kialakulásának kockázata megnő [], mely szintén rontja a betegek túlélési esélyeit.

hogyan kezeljük a lábujjak artrózisát ízületi gyulladást okozva

Egy éves nő várható élettartama 2 évvel rövidebb, ha már átesett csigolyatörésen. A betegség rizikófaktorai Az Egészségügyi Világszervezet WHO szerint a csontritkulás a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett csontritkulásgátlók legjelentősebb népegészségügyi probléma.

A csontritkulás világszerte kb. Magyarországon a lakosság kb. Eltérő arányban érintett mindkét nem: kb. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság adatai szerint hazánkban évente mintegy ezer csigolyatest törés, ezer csípőtáji törés, ezer csuklótáji törés következik be osteoporosis következtében, ebből csontritkulásgátlók ezer beteg hal bele a törés szövődményeibe.

Nőknél csonttömeg-vesztés a menopauza után várható, mivel lecsökken a női nemi hormonok elsősorban ösztrogén csontvédő hatása. Ennek következtében jelentősebb csonttömeg vesztés tapasztalható ebben a korban. A férfiak is ugyanúgy ki vannak téve a csontritkulás veszélyének, ami nagymértékben hasonlíthat a nők esetében tapasztalt osteoporosishoz. Itt az elsődleges ok az életkor, mivel az öregedés csontritkulásgátlók a csont elöregszik és kevésbé lesznek hatékonyak a védekező mechanizmusok.

A kiváltó okok részleges különbsége miatt a csontritkulásgátlók esetén a csontritkulás kicsit később, mintegy évvel később jelentkezhet. A genetikai öröklődés mellett a környezeti tényezők is jelentős befolyással vannak a csontritkulásra. Megkülönböztetünk kismértékű pl. A rendszeres, hosszú időn át történő szteroid glükokortikoid terápia esetén fokozott rizikó csontritkulásgátlók fent csontritkulás kialakulásának lehetőségére [4].

A csontanyagcserét befolyásoló gyógyszerek

A kik kezelik ízületi fájdalmakkal észlelésekor haladéktalanul konzultálni kell a kezelőorvossal a terápiás lehetőségekről. A csontritkulás lappangó, sokáig észrevétlen maradhat, általában az első csonttörések hívják fel a figyelmet a csontritkulás lehetőségére. A betegség diagnosztizálása A csontritkulás diagnosztikájában a kivizsgálásokon túl műszeres- és laborvizsgálatok elvégzése szükséges a diagnózis felállításához, mivel a csonttömeg csökkenése mögött számos ok állhat.

A műszeres vizsgálatok közé csontritkulásgátlók a csontsűrűség-mérés és a csont szerkezetének meghatározása röntgen vizsgálattal.

Csontritkuláshoz társuló betegségek

Indokolt esetben a szűrés következő lépése a csontsűrűség-mérés osteodensitometriaamely során a csont ásványi anyag kalcium-hidroxiapatit tartamát és sűrűségét mérik meg gerincen és combnyakon. A kapott értéket egészséges fiatalok átlagértékéhez hasonlítják csontritkulásgátlók a különbséget a fiatal populáció normálértékének a szórásában kell kifejezni t-score. Egészséges csontozatnál a kapott érték -1 felett van. A WHO javaslata szerint -1 és -2,5 közötti t-score érték osteopenia csökkent csontsűrűségről-2,5-nél kisebb érték csontritkulás kategóriájába sorolandó.

kenőcs ízületek sportoló számára akut ujjízületi tünetek

Csontritkulás kezelési lehetőségei A terápia lehet gyógyszeres és nem gyógyszeres. Gyógyszeres terápia esetén reumatológus dönt a kezelésről. Ma már ezen a területen sok készítmény áll az orvosok rendelkezésére szájon át bevehető és parenterális injekció, infúzió formájában, melyekkel a specifikus vagy akár kombinált terápia is kialakítható.

Csontritkulás (osteoporosis)

A bázis terápiában napi mg kalcium csontritkulásgátlók ajánlott [6]. Sajnos Magyarországon a napi csontritkulásgátlók bevitt kalcium mennyisége messze elmarad ettől az értéktől. Az átlagos kalcium bevitel kb. Ennek egyik oka az egy főre jutó alacsony tejtermék fogyasztásának. A kalcium vékonybélből történő megfelelő mértékű felszívódásához D-vitamin jelenléte szükséges. Az alapterápia részeként napi NE D3-vitamin bevitele javasolt vagy ezzel ekvivalens heti adagokban történő pótlása [3].

A megfelelő táplálkozás mellett gyakran ajánlanak életmódváltást is a szakemberek. Az alkoholfogyasztás és dohányzás elhagyásával jelentősen csökkenthető a csontritkulás kialakulásának kockázata. A csontépítő csontritkulásgátlók fontos ingere a mozgás, segít a csontképzésben. Emiatt kiemelten fontos napi szinten legalább 30 percnyi mozgás szabadlevegőn pl. Idősebbeknek vagy előrehaladott állapotokban gyógytornász által felügyelt gyógytorna ajánlott.

A csonttörés esélye egy-egy kockázati tényező kiiktatásával nagymértékben csökkenthető. Táplálkozási tanácsok A kalcium legfőbb táplálékforrása Európa különböző országaiban más és más.

Közös jellemző, hogy a tejtermékek a legfontosabbként említendőek.

A csontritkulás oszteoporózis megelőzhető, amennyiben év körül kialakul a csúcscsonttömeg, amikor még a csont lebontó és felépítő folyamatai egyensúlyban vannak. A kalciumban gazdag étrend célja elsődlegesen az optimális csúcscsonttömeg elérése fiatal felnőtt korig primer prevencióvalamint a csontvesztés lelassítása felnőttkorban csontritkulásgátlók prevenció. Az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami vegyes táplálkozást jelent, esetleges D-vitamin -kiegészítéssel. Ajánlott kalciumfogyasztás Az ajánlott napi mennyiség az alábbiak szerint alakul: gyermekeknek mg, fiataloknak mg, felnőtteknek szintén mg, időskorban mg, várandós és szoptatós kismamáknak mg.

Kalciumban gazdag forrásnak tekinthetőek a zöld levelű zöldségek, hüvelyesek, diófélék, hal, puha csontok például szardínia konzerv és kalciummal dúsított élelmiszerek.

A kemény víz szintén jelentősen hozzájárul a kalciumbevitelhez. Étrend-kiegészítőkben legelterjedtebben alkalmazott kalciumforrás a kalcium-karbonát, a kalcium-glükonát és a kalcium-citrát. D-vitaminnal való szoros kölcsönhatása miatt előszeretettel kombinálják őket.

Főoldal » Betegségek csontritkulásgátlók Sérülések és mozgásszervi betegségek » Csontritkulás oszteoporózis » A csontanyagcserét csontritkulásgátlók gyógyszerek Ha valakinek csontritkulása van, általában mindent elkövet azért, hogy ne romoljon tovább az állapota. Megfelelő étrenddel és mozgással karban tartható a betegség, de fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek mellékhatása is károsíthatja a csontszerkezetet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy abba kell hagyni az egyébként indokolt gyógyszerek szedését, inkább a kezelőorvosnak alaposan mérlegelni kell az érveket és ellenérveket. A gyógyszer előnyei legtöbbször meghatározóbbak, mint a kockázatok, ezért az orvos általában csont-karbantartó kezelést ír elő. Kortikoszteroidok Ezeket a gyulladáscsökkentőket reumatoid artritisz, asztma vagy fekélyes vastagbélgyulladás ellen szokták javasolni.

Nagy dózisban történő kalcium szedésekor a kalcitriol koncentrációja is növekedhet. Ennek valószínűsíthető az a pozitív hatás is, hogy a kombinált készítmények adása előnyösebbnek bizonyult a kalcium vagy D-vitamin külön-külön szedéséhez viszonyítva [7]. A csontok mineralizációjához és karbantartásához a kalcium mellett fontos a megfelelő mennyiségű foszfor pótlása is.

Nagy mennyiségű nátrium fogyasztása megnövekedett kalciumürítést okozhat, ezért fokozottan ügyelni kell a só bevitelre [8]. A hetvenes években fedezték fel az osteocalcint, ami a csontépülést, bontást, a csontok ásványi anyag tartalmát befolyásolja, de pontos működési mechanizmusa a mai napig nem ismert.

Az osteocalcin a csontokon kívül szerepet játszik még a szénhidrát-anyagcserében is. Az osteocalcin szerkezetében olyan speciális alkotóelemek is megtalálhatóak, amelyek a fehérje előállítása után módosulnak, nélkülük a fehérje nem lenne működőképes.

Ehhez a folyamathoz K-vitamin K1 vagy K2 szükséges. A csontritkulás elkerülése érdekében fontos a tudatos táplálkozás, a megfelelő mennyiségű csontritkulásgátlók rendszeres napi mozgás, illetve a csontritkulásgátlók szokások dohányzás elhagyása.

Aranyklinika - Csontritkulás

A hazai táplálkozási szokásokat figyelembe véve a kalcium és D-vitamin kiegészítése ajánlott a csontritkulás kockázatának csökkentése érdekében. Irodalomjegyzék 1. Mortality after cervical hip fracture: patients followed for 6 years. Acta Orthopaedica Scandinavica, 57, Kanis, N. Burlet, C.

A csigolyatest törések következtében csökken a testmagasság, a hasfal megereszkedik, gyakran hasi panaszok jelentkeznek. A háton bőrredő jöhet létre fenyőágszerűen.

Cooper, P. Delmas, J. Reginster, F. Borgstrom, R. Rizzoli, European guidance for the diagnosis and managementof osteoporosis in postmenopausal women. Osteoporos Csontritkulásgátlók, 19, Lakatos P, Az osteoporosis kezelése.

Orvosi Hetilap,31 — Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság Az osteoporosis felismerése, megelőzése és kezelése. Anyagcsere Útmutató, Csontritkulásgátlók járó és a kortikoszteroidok indukálta osteoporosis diagnosztikus és terápiás protokollja.

  • Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése
  • OTSZ Online - A csontritkulás gyógyszeres kezelése
  • A csontritkulás diagnosztikája
  • Artrózisos akupunktúra kezelése
  • Csontritkulás - Budai Egészségközpont
  • A hormonális változás ugyanis a csontsejtek termelődésének és lebomlásának egyensúlyát is megváltoztatja.
  • Kiket fenyeget, és hogyan kerülhető el?
  • Nyomtatás A terápiában számos készítmény áll rendelkezésre a bizonyítékokon alapuló orvoslás eredményeinek megfelelően — az egyéni kockázati jellemzőktől függő gyógyszerválasztásról és az újabb kutatásokról ad aktuális helyzetképet ez a cikk.

Háziorvosi Útmutató 3, Lips P, Interaction between vitamin D and csontritkulásgátlók. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation. Supplement, Sodium chloride supplementation csontritkulásgátlók urinary calcium excretion in postmenopausal women.

American Journal of Clinical Nutrition, 50, Az anyag zárásának időpontja: A  leírásban található információk csontritkulásgátlók helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!

Hasznosmegbeszélések